19 Mart 2012 Pazartesi

Duyguların Rengi - The Help


Eğer bir filmin kitabı varsa filmi izlemeden önce mutlaka kitabı okumaya çalışırım. "Hiçbir film , ne kadar iyi çekilmiş olursa olsun, kitabın tadını veremiyor" diye düşünüyorum ve beni yanıltan bir örnek gelmiyor aklıma. Ama sanırım ilk defa bu kitap-film ikilisi fikrimi değiştirecek.

Arka kapaktak "Renkler farklı olsa da duygular hep aynıdır" cümlesi bu kitabı en güzel anlatatan cümle. Hikaye 1960lı yıllarda Missisipi'de geçiyor. Karakterlerin kendi ağzından o dönemdeki sosyal statüleri, siyahilerin toplumdaki yerini daha doğrusu yersizliğini ve dışarı atılmışlığını dinliyoruz. Tüm önemli karakterler kadın ve olayları hep kadın bakış açısıyla okuyorz, bu da bana erkek okurların bu kitaptan daha kolay sıkılabileceğini düşündürüyor.

Konu fazlasıyla bilindik ve o dönemler hakkında yazılmış bir çok kitap, çekilmiş bir çok film var. O yüzden bir okur olarak öncekilerden farklı, beni cezbedecek olaylar ya da karakterler bekledim. Ama maalesef kendi adıma bu kitapta beklediğimi bulamadım.



Filmde özellikle oyuncu-karakter eşleşmesi çok başarılı gibi görünüyor, kitaptan alamadığım keyfi filmden almayı umuyorum. Bakalım "Her zaman kitap filmden güzeldir" düşüncemi yıkabilecek mi?



13 yorum:

Eren dedi ki...

O dönemlere ait filmleri çok seviyorum, henüz filmi de seyretmedim, bakalım ikisi de meraklandırıyor beni, teşekkürler:)

Aslı dedi ki...

Aynen, 60lar da diğer dönem filmlerini ben de çok seviyorum, o yüzden filmi de beğenerek izleriz diye tahmin ediyorum :) Ama kitap daha sönük gibi...

Unknown dedi ki...

çok güzel bir kitaba benziyor. Okumaya çalışacağım.

Aslı dedi ki...

Tuğçe Nur, bence de okunabilir kitaplardan :)

Deniz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Aslı dedi ki...

Ben de henüz seyredemedim ama seyredilecekler listemde üst sırada :)

Serhat Ay dedi ki...

öncelikle yazınız gerçekten de iyidi,The HELP ; teması bakımından benzerlik kurduğum ~Geçmişin Gölgesinde~ adlı filmin Gölgesinde kalmadığını göstermiş genel itibariyle ile... Filmi sinemada izlediğimde ne ilgiçtir çok utadun çünkü salonda benden başka erkek yoktu malesef..Benim ilgimi çeken filmin konusuydu, the help bu sene en çok beğendiğim filmlerdn birisiydi.Filmi izledikten sonra kitabını aramaya başladım ve buldum kısa zamanda vizelerden sonra okucam inşallah..

Serhat Ay dedi ki...

öncelikle yazınız gerçekten de iyidi,The HELP ; teması bakımından benzerlik kurduğum ~Geçmişin Gölgesinde~ adlı filmin Gölgesinde kalmadığını göstermiş genel itibariyle ile... Filmi sinemada izlediğimde ne ilgiçtir çok utadun çünkü salonda benden başka erkek yoktu malesef..Benim ilgimi çeken filmin konusuydu, the help bu sene en çok beğendiğim filmlerdn birisiydi.Filmi izledikten sonra kitabını aramaya başladım ve buldum kısa zamanda vizelerden sonra okuyacağım inşallah her ne kadar önce filmi izlemiş olsam da... ayrıca "Hiçbir film , ne kadar iyi çekilmiş olursa olsun, kitabın tadını veremiyor" klişesini haklı çıkartacak mı yoksa aksine bi durum mu olcak çok merak ediyorum..

tunalızade gürkan efendi dedi ki...

merhaba,

blogunuzu takibe aldım. kitap çekilişi düzenliyoruz, katılmak ister misiniz?

http://www.kalemsuare.com/2012/04/hediye-kitap-cekilisi.html

Aslı dedi ki...

Serhat Ay, umarım haksız çıkarır ve keyifle okursunuz :)

Tunalızade Gürkan Efendi, çok teşekkür ederim katıldım bile!

Syhn dedi ki...

ben de kitabı olan bir filmi izledimse dönüp kitabını okuyamıyorum.
mesela bu filmi izledim ben kitabını alıp okumam yani.
filmden yeteri kadar etkilenmiştim
çoooook sevmiştim diyim hatta ama bence kitaptan sonra biraz ara ver ;)

Aslı dedi ki...

Syhn, filmi hala izlemedim biliyor musun! Ama kitaptan daha çok seveceğime eminim, zaten hepsinden önce oyuncu seçimleri çok iyi görünüyor.

eda dedi ki...

once filmi seyretmek sonra kitabi okumak içimden gelmez, fakat once kitabi okumam filmi seyretmeme engel olmaz :)