22 Nisan 2010 Perşembe

Emma - Jane Austen

Okuyamıyorum, konsante olamıyorum diye şkayet ederken geçtiğimiz 3-4 gün içinde Emma' yı bitirmekle kalmadım bir kitabı daha araya sıkıştırdım ve o da bitti!

Daha önce "Emma chic-lit türünün ilk ürünlerinden sayılabilir" gibi bir yazı okuduğumdan bahsetmiştim. Chic-lit aslında tam çeviride "piliç edebiyatı" olarak geçiyor ama "çıtır edebiyatı" demek belki de daha uygun olacaktıır. Genç, modern, çalışan ve mutlaka kadın kahraman(lar) başroldedir ve genelde hafif içerikli olurlar. Peki Emma neden bu türe dahil olsun?

Emma'da baş karakterimiz olan Emma Woodhouse, zeki, yetenekli, döneme göre modern ve özgür bir genç kız. Kitap kadınların ilişkilere (o dönemki tek ilişki tarzı evlenmek) bakışını ve düşünce tarzını güzel anlatıyor bence.

Büyük trajediler yaratmadan, her şeyi bildiğini ve yönetebileceğini düşünürken boyundan büyük işlere kalkışan ve hep "en" olmaya çalışırken kendi içine bakmayı unutan Emma'yı; pek de zeki olmayan, yönetilmeye uygun kişiliği ve düşük özgüveniyle tam Emma' nın dişine göre bir arkadaş olan Harriet Smith'i; aşkı için gururunu, özsaygısını, sağlığını bir kenara itip olmadığı birine dönüşüp patlamanın eşiğinde yaşayan Jane Fairfax'i, "sonradan görme" tanımı için özel yaratılmış Augusta Elton' u; akıllı ve olgun Bayan Weston' u ve insanın kitap sayfalarından bile bitmek bilmeyen konuşmalarıyla Bayan Bates'i anlatıyor.

Kadın karakterler etrafınıza baktığınızda birer ikişer örneğini görebileceğiniz, hatta belki de kendinizi bulabileceğiniz tiplemeler.Erkek karakterlerin de onlardan aşağı kalır yanı yok. Etrafımızda olduğu gibi görünen, aklı başında, olgun Bay Knightleyler; hesapçı, sonradan görme ve sinir bozucu Bay Eltonlar; ikiyüzlü ve düşüncesiz olduğu halde hep bir şekilde kendini temize çıkarmayı başaran Frank Churchilller ve tabii ki ortalama bir ekonomik düzeyden çalışarak çıkan ama sonradan görmeliğe kendini kaptırmayan Bay Martinler. Kitap toplumda hala en sık karşılaşılan erkek modellerini de kısaca özetliyor.


Emma aynı zamanda diğer Jane Austen kitapları gibi birçok kez filme alınmış bir kitap. Ben yıllar önce TRTde izlediğim versiyonunu az da olsa hatırlıyorum. Filmde başrolde olan Gwyneth Paltrow kitabı okurken hayal ettiğim Emma için çok güzel bir çıkış noktası oldu:) Maalesef filmdeki Harriet Smith ise tam bir hayal kırıklığı... Sizce de zeka yönünden parlak olmasa da çok güzel bir yüze sahip olması gereken Harriet, Toni Collette' e benzeyebilir mi? Daha neler!



Son olarak, eğer klasikleri okumaya karar verirseniz tercih edeceğiniz yayınevlerinin arasında mutlaka Bordo-Siyah'ı da alın bence.

1 Nisan 2010 Perşembe

Oku(ya)mamak...



Başladığım kitabı bitirmeliyim diye kendimi zorlama alışkanlığım yoktur ama yaklaşık 1 ay önce başladığım ve normal okuma düzenime göre defalarca bitirmiş olmam gereken Emma hala ortalıkta dolaşıyor...

Küçükken başka bir yayın evinin basımını  okumuştum. Beğendiğimi hatırlıyorum. Üstelik Bordo Siyah Yayınevini çok severim, okumaktan zevk almama nedenim bu da olamaz.

Sanırım biraz bahar yorgunluğu biraz da Emma' nın fevri ve sinir bozucu davranışlarının insanı çıldırtması yüzünden bu kitap daha uzun süre beni esir alacak...

Daha önce Jane Austen'ın Chic Lit türünün ilk yazarlı olarak görüldüğünü okumuştum ve saçma bulmuştum. Şimdi bunun doğru olma ihtimalini bir kez daha düşünmeye başladım...